Bloggtoppen.se

söndag 6 april 2008

Legalisera Cannabis

Cannabis sativa har brukats av människan i ca 10 000 år till olika saker, t ex till att tillverka rep, textilier, medicin och det har även används som berusningsmedel i många kulturer. Cannabisplantan ger ifrån sig en koda som innehåller milt hallucinogena och psykoaktiva ämnen som kallas cannaboinoider. Det vanligaste ämnet av dessa är THC. De produkter som främst används i berusningssyfte är marijuana och hasch.

Jag tycker att cannabis ska legaliseras som berusningsmedel även i Sverige eftersom att studier visar att exempelvis alkohol och tobak är mycket farligare än cannabis.

Enligt forskning är det i praktiken omöjligt att dö av en överdos av THC.
För att uppnå detta genom rökning av cannabis måste en vuxen man som väger 75kg inhalera all THC i 21 stycken vanliga engrams cigaretter med 15 % THC samtidigt, vilket är naturligtvis är helt omöjligt.
Många påstår även att cannabis är en inkörningsport för tyngre droger t ex heroin och kokain, men enligt europeiska centrumet för kontroll av narkotikas årsrapport från 2002 så finns det färre tunga missbrukare i Nederländerna, där cannabis till en viss grad är lagligt, än i Sverige. Detta tror jag till stor del beror på att om man kan köpa hasch och marijuana under kontrollerade former så är det ingen som försöker sälja tyngre droger till personen i fråga eftersom att det privata vinstintresset sjunker. Ägare av så kallade coffee shops där det är lagligt att röka kommer enligt min tes nöja sig med att sälja cannabis för att undvika att åka fast i razzior och liknande, precis som att svenska krogar nöjer sig med att sälja alkohol. Enligt rapporten har alltså effekten på bruket av tunga droger varit mer framgångsrik i Holland där dom har en mer liberal drogpolitik än i Sverige där vi har en väldigt restriktiv drogpolitik.

Cannabis påstås vara ett starkt beroendeframkallande medel men detta stämmer inte heller. Cannabis är vanebildande precis som spelande. Det innebär att inga abstinensproblem uppstår vid ett plötsligt avbrott i bruket. Därför spelar personligheten en stor roll i om du hamnar i ett missbruk eller inte, vissa kan sluta bruka de vill, medan andra upplever stora problem.

Jag anser att cannabis bör legaliseras eftersom att drogen inte har någon effekt på någon annan än brukaren. Att kriminalisera något sådant är att inskränka på äganderätten. Alla människor har den moraliska rätten att äga sig själv och därför är det etiskt fel att kriminalisera drogen.

Leges sine moribus vanae –
"Lagar utan moral är oanvändbara"
- Horace

1 kommentar:

Anonym sa...

"Jag tycker att cannabis ska legaliseras som berusningsmedel även i Sverige eftersom att studier visar att exempelvis alkohol och tobak är mycket farligare än cannabis."

Vad du säger är alltså att du skulle överväga att sluta med alkohol och tobak ifall cannabis blev lagligt i Sverige.
Jag tror faktiskt inte det.

Säg att svenska staten fullständigt tappar förståndet, och bestämmer sig för att legalisera.
Cannabis skulle gå och få tag på lite var stans, självklart med samma åldersgräns som för alkohol.
Omyndiga ungdomar hittar vägar runt förbudet, precis som med alkoholen.

Cannabis kanske inte är direkt farligt, även om det faktiskt är en drog (droger är i allmänhet beroendeframkallande, annars skulle de inte kallas droger).

MEN! Tänk dig vad cannabis skulle kunna orsaka för skador vid intag i sammanband med alkohol och tobak. Ungdomars kroppar, människor över huvudtaget, är inte byggda för att klara av så höga halter av gift i blodet.
Överdoserna skulle dugga tätt, specicellt i början, då ingen riktigt vet vilka skador cannabis kan orsaka.

För att återgärda skadorna skulle obeskrivliga mängder pengar gå endast åt det, och staten skulle behöva dra ner på finansieringen av andra delar av samhället: skolor, pension, socialbidrag, etc.

Ingenting hade gjort Sverige bättre om vi legaliserade cannabis. Och det är väl ändå det man strävar efter?
Utveckling och framgång.